Sramežljivost i povučenost – moja iskustva

Povremeno dobijem mail u kojem me netko traži da mu opišem svoje iskustvo, tj. kako sam iz povučenosti i sramežljivosti došao tu gdje sam danas.

Pogledajte video koji sam napravio o tome:

Prije nekih desetak godina sam imao velikih problema u prijateljstvu i ljubavi. Bio sam vrlo povučen i sramežljiv. Dok su moji prijatelji ulazili i izlazili iz raznih veza, ja nisam znao kako razgovarati sa ženama, a kamoli da bih uspio išta više od razgovora.

Doslovno nisam znao što da radim kako bih konačno ušao u vezu s curom koja mi se sviđala. Svi moji pokušaju su završavali SAMO prijateljstvom. Činilo mi se kao da sam uklet i da neću nikada moći to promijeniti.

U jednom periodu su gotovo svi prijatelji koje sam poznavao bili u vezama, a ja nisam znao kako da upoznam neke nove ljude s kojima bih se mogao družiti. Zbog toga sam dane provodio u dosadi i osjećaju praznine jer mi se NIŠTA zanimljivo nije događalo.

Prijatelje s kojima sam se tada družio, poznavao sam čisto iz spleta okolnosti. To su bili dečki s kojima sam išao u osnovnu i srednju školu, pa su mi nekako prirodno bili dostupni za druženje. No, nisam znao KAKO upoznati nove ljude s kojima bih proširio svoj krug prijatelja.

Godinama kasnije brat mi je rekao kako je pronašao neka video predavanja kojih su tema bili muško ženski odnosi. Rekao je da su vrlo zanimljiva i prepuna savjeta koji bi mi mogli koristiti.

Bio sam sumnjičav, ali istovremeno i očajan, pa sam odlučio pogledati o čemu se tu radilo.

Nakon samo nekoliko minuta ostao sam upecan. Kada sam vidio dvoranu punu muškaraca, od kojih su mnogi bili zgodniji od mene, kako imaju iste probleme za koje sam ja smatrao da su samo moji, nešto se u meni nepovratno promijenilo.

Odjednom moje teškoće vezane uz upoznavanje novih ljudi i odnose s ljudima koje već poznajem više nisu bile nerješive. Shvatio sam da mi je bilo potrebno samo razviti svoje socijalne vještine i poraditi na načinu razmišljanja koji sam do tada imao. Moja povučenost i sramežljivost su postale samo trenutne karakteristike koje mogu promijeniti.

Iako su tema tih predavanja bili muško-ženski odnosi, nije se radilo o površnim uletima, nego o istinskom razvoju socijalnih vještina i vlastitog karaktera.

Počeo sam upijati sve materijale koji su se bavili međuljudskim odnosima i svakodnevno primjenjivati savjete koje sam pronašao u njima. Čitao sam knjige, gledao predavanja i slušao audio snimke s raznim učiteljima pravila međuljudske komunikacije i odnosa.

Ali najvažnije što sam radio je bilo da sam sve što sam saznao ubrzo isprobao u svojim svakodnevnim situacijama. Stalno napominjem kako je to ključan dio rada na sebi i kako bez konkretnih koraka nema rezultata. Lako je upasti u zamku stalnog učenja informacija bez isprobavanja naučenog. Upijanjem novih informacija dobijemo lažni dojam napretka, ali se zapravo zavaravamo.

Pošto znam koliko se bezizlazna može činiti situacija u kojoj sam se nalazio prije nego sam sve ovo otkrio, želja mi je prenijeti sve što sam naučio na one koji su trenutno u sličnim problemima.

Želja mi je pomoći muškarcima i ženama koji se bore s usamljenošću i misle da rješenje ne postoji, i da se moraju pomiriti s time kakvi su i u kakvoj se situaciji nalaze.

Ako su Vam savjeti u ovim videima korisni bio bih Vam zahvalan kada biste moj rad podržali kupnjom moje digitalne knjige. U knjizi ćete pronaći sažeto najvažnije lekcije koje sam naučio u 10 godina rada na svojem društvenom, ljubavnom i tjelesnom aspektu života. Te lekcije će Vam uštediti godine proučavanja i isprobavanja raznih metoda te Vam dati prečicu do postizanja Vaših ciljeva.

VIŠE O KNJIZI PROČITAJTE NA SLJEDEĆEM LINKU

Željeli biste dobiti savjete vezane uz Vaše konkretne probleme koje imate? NAJBOLJI način za to je da dogovorimo audio/video konzultacije.

Kliknite na link kako biste saznali više

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.