Kako ostati ustrajan u postizanju svojih ciljeva

Postizanje ciljeva se na prvu čini jednostavnim. Ljudi često podcjenjuju količinu truda koja je potrebna u tom procesu. Nakon što kroz nekoliko tjedana ne vide rezultate svojeg truda, često se dogodi da odustanu od ciljeva koje su si zadali.

Kako biste to izbjegli, trebate hakirati procese u svojem mozgu koji su vezani uz stjecanje navika. U ovom trenutku možda mislite ili osjećate da ćete bez problema raditi sve dok ne postignete svoj cilj. Bit će mi drago ako to uspijete, ali sam sumnjičav.

Smatram da je puno bolje da predvidite poteškoće i pripremite se za njihovo rješavanje. Ovi savjeti će Vam pomoći da ne odustanete u pola procesa te uistinu postignete svoje ciljeve.

Na papir napišite dva cilja koja želite postići u periodu od godinu dana

Postizanje ciljeva nije jednostavno. Potrebno je puno volje i truda kako bismo nešto postigli. Entuzijazam nam ponekad zamuti stvarnost pa pomislimo da ćemo lako riješiti sve probleme koje imamo.

Ako se opteretite s previše ciljeva, vrlo vjerojatno ćete nakon nekoliko tjedana shvatiti da zahtijevaju prevelik trud i odricanje.

Priđite strateški postizanju svojih ciljeva. Fokusirajte se na maksimalno dva cilja istovremeno. Ako imate više ciljeva koje biste htjeli postići, odredite koji su Vam trenutno najvažniji.

Postavljajte si realne ciljeve

Svi mi imamo velike snove i vizije. Na žalost, za velike snove i vizije je potrebno puno više vremena od godine dana. Postavljanjem prevelikih i nerealnih ciljeva dovodite se u opasnost da Vas težina postizanja tih ciljeva obeshrabri. Tako ćete vjerojatnije odustati od svih ciljeva, ali i općenito rada na sebi.

Ako ste trenutno nezaposleni, nerealno je da si za cilj postavite da za godinu dana primate plaću od 2 000 eura. U ovom slučaju prvo morate ostvariti cilj da se zaposlite. Jednom kada to postignete, možete si postavljati veće ciljeve. Ciljevi koji su danas nerealni, tada će postati realni.

Veće ciljeve podijelite na manje

Postizanje većeg, zahtjevnog cilja ćete si olakšati tako da ga podijelite na manje, jednostavnije ciljeve. Čak i realan cilj može biti prezahtjevan. Lako je ostati obeshrabren kada shvatimo što postizanje cilja koji smo si zadali uistinu iziskuje od nas.

Svaki veliki cilj se može podijeliti na manje. Postizanje tih manjih ciljeva će kumulativno dovesti do postizanja glavnog, velikog cilja.

Nakon svakog postignutog manjeg cilja se nagradite

Svoja postignuća nemojte uzimati zdravo za gotovo. Svaki korak u radu na sebi je jedan mali uspjeh. Nakon svakog manjeg cilja koji postignete nagradite se hranom, pićem ili nečim trećim što Vas veseli.

Pozitivne emocije koje će nagrada u Vama izazvati će Vas potaknuti da radite dalje kako biste se ponovno mogli nagraditi.

Analizirajte koje vještine su Vam potrebne kako biste ostvarili svoje ciljeve

Za postizanje svakog cilja su potrebne određene vještine. Na Vama je da istražite koje vještine su potrebne za postizanje cilja koji ste si zadali.

Vještine koje Vam se isplati razviti bez obzira o kojem cilju se radi su socijalne vještine i vještina organiziranja vremena.

O socijalnim vještinama više možete pročitati u tekstu koji sam napisao.

Vještina organiziranja vremena je nužna kako biste u što kraćem vremenu postigli ciljeve koje ste si zadali. Potrebno je da savladate raspoređivanje obaveza, aktivnosti i zabave u svojem danu kako biste se svaki dan primakli bliže svojem cilju.

Uključite prijatelja sa sličnim ciljevima

U dvoje je uvijek lakše. Ako uspijete pronaći ili potaknuti prijatelja da zajedno radite na postizanju istog ili sličnog cilja, drastično ćete si povećati šansu za uspjehom.

Zajedničkom postizanju cilja možete pristupiti na dva načina:

  • natjecanje – s prijateljem se natječete tko će od vas dvoje prvi postići glavni cilj ili manje ciljeve oko kojih ste se dogovorili.
  • međusobno motiviranje – međusobno si pomažete u težim trenucima i služite kao osiguranje protiv zabušavanja

Rad na postizanju svojih ciljeva si stavite kao prioritet nakon neodgodivih obaveza

U ovome će Vam posebno biti korisna vještina organiziranja vremena. Svaki dan imamo ograničenu količinu volje koju trošimo svake sekunde dok smo budni. Dio volje potrošimo pri donošenju svake trivijalne odluke. Kako dan prolazi, imamo sve manje i manje volje. Zato je pri kraju dana puno lakše posegnuti za nezdravom hranom ili pogledati film umjesto da radimo na svojim ciljevima.

Bilo bi idealno kada biste najzahtjevniji dio posla vezan uz postizanje Vašeg cilja obavili odmah ujutro. Ako Vas u tom sprječavaju određene neodgodive obaveze, svakako se pobrinite da na svojem cilju radite čim završite s njima.

Postizanje ciljeva je dio moje svakodnevnice već 10 godina. U tom periodu sam drastično promijenio život na bolje. Bilo je perioda u kojima sam želio odustati jer za svoj trud nisam dobivao rezultate koje sam želio.

Naučio sam kako ostati ustrajan i postigao više nego što sam si na početku zadao. Saznanja do kojih sam tijekom godina došao sažeo sam u svoju digitalnu knjigu.

Kliknite ovdje kako biste saznali što možete pronaći u knjizi.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.