Lijenost: Kako je pobijediti i motivirati se za rad

Lijeni muškarac umotan u sivu deku čita poruke na mobitelu

Svi smo ponekad lijeni i odgađamo svoje obaveze. Ipak, kada lijenost postane navika, ona dobiva moć da negativno utječe na sve aspekte našeg života. Lijenost je oblik prokrastinacije. Kako bismo pobijedili lijenost i uspješno se motivirali, moramo biti iskreni sa sobom i čvrsto odlučiti da želimo promjenu.

Lijenost ne mora biti nešto što nas određuje do kraja života. Ona može biti zamijenjena produktivnošću. Sve se svodi na našu želju za novim načinom razmišljanja i novim i zabavnijim načinom ponašanja.

Prava motivacija mora doći od nas samih. Gledanje motivacijskih videa i čitanje motivacijskih tekstova nas može motivirati u trenutku. Ipak, nakon samo nekoliko sati naša motivacija drastično opada.

To se događa jer nas je motiviralo nešto izvan nas samih što nije bilo usklađeno s našim stvarnim osjećajima, željama i potrebama. Za pravu motivaciju trebamo postati svjesni svojih osjećaja, tj. kako bismo se željeli osjećati nasuprot toga kako se sada osjećamo.

Kako se osjećate kada ne radite stvari za koje znate da biste ih trebali raditi? Vjerojatno Vaše samopouzdanje tada drastično opada. Bez snažnog samopouzdanja, nećete vjerovati da ste sposobni uistinu promijeniti svoju svakodnevicu na bolje. Tako ćete još lakše posustati i odgoditi raditi stvari koje ste si zadali.

Važno je što prije prekinuti taj začarani krug.

Lijeni čovjek igra video igre na velikom televizoru  i odgađa obaveze
Vrlo je jednostavno raditi aktivnosti zbog kojih se osjećamo ugodno, no ugodne aktivnosti nam neće srediti život.

Stvorite viziju sebe koja Vas uzbuđuje

Imate li viziju sebe kakvi biste željeli biti za 5 ili 10 godina? Ako nemate, sada je pravo vrijeme da ju stvorite. Čvrsta vizija će Vas svakodnevno motivirati da ustanete ranije i radite na svojim ciljevima. U suprotnom, lijenost će Vas pobijediti te ćete nastaviti spavati ili ćete slobodno vrijeme provesti uz televiziju.

Kreiranje vizije je metoda koja je redovito i uspješno korištena u poslovnom svijetu. Slikovito, ona služi kao svjetionik u luci u koju želimo uploviti.

Lijenost ćete pobijediti tako da ćete svoju viziju povezati s velikim zadovoljstvom kako biste bili snažno privučeni prema ispunjavanju te vizije. Kada imate dovoljno snažno “ZAŠTO“, “KAKO” će se otkriti samo od sebe.

Uzmite list papira i običnom olovkom u detalje opišite život kakav biste željeli imati za 10 godina. Pri tom opisivanju budite realni. Nemojte pisati stvari koje ne možete ostvariti. Makar koliko se trudili, za 10 godina ne možete postati predsjednik SAD-a. Vizualizirajte si jedan dan u Vašem budućem životu:

  • s kim se družite
  • kako izgledate
  • gdje ste zaposleni
  • koje su to dnevne aktivnosti koje radite
  • živite li sami ili s nekime.

Svaki put kad pogledate što ste napisali, ponovno ćete rasplamsati svoju unutarnju motiviranost. Zapravo, ovim putem stvarate način da motivirate sebe u budućnosti.


Razumijevanje boli i užitka vodi prema rješenju za lijenost

Jedan od velikih razloga za lijenost i odgađanje obaveza je taj što ono što znamo da bismo trebali raditi povezujemo s neugodom i boli. S druge strane, aktivnosti koje nam služe za razbibrigu i “ubijanje” vremena povezujemo s ugodom i užitkom. Teško je motivirati se da radimo naporne stvari koje će nam možda donijeti korist u budućnosti kada u ovom trenutku možemo raditi nešto zbog čega ćemo se osjećati ugodno. Problem je što na taj način teške stvari postaju još teže.

Najjasniji primjer je tjelovježba. Vjerojatno svi znaju da je tjelovježba korisna i nužna za zdravlje i izgled. Svi bismo se bolje osjećali i bili bismo zdraviji da redovito vježbamo. Ono što mnoge ljude blokira da krenu s tjelovježbom je što si automatski zamišljaju veliku bol u mišićima i otežano disanje. Zamišljanje tih negativnih osjećaja je dovoljno da ih odgovori od aktivnosti za koju i sami znaju da bi im koristila.

Odlična vijest je da taj isti automatski mehanizam možemo iskoristiti kako bismo pobijedili lijenost i motivirali se za rad na sebi.

Kako biste se motivirali i pobijedili lijenost, trebate s odgađanjem onoga što znate da biste trebali raditi početi povezivati veliku neugodu.

Upitajte se:

  • Koliko Vas je lijenost i odgađanje obaveza do sada već koštala?
  • Što ste propustili jer niste radili na sebi, nego ste odmarali po cijele dane?

Zamislite realno najgori mogući scenarij koji bi Vam se mogao dogoditi ako ne pobijedite lijenost i ne počnete raditi na svojim ciljevima. Tako ćete se dovesti do stanja motiviranosti u kojem ćete svaki dan raditi na svojim ciljevima samo kako ne biste osjetili neugodu.

Vizualizirajte užitak koji ćete osjećati onog dana kada postignete svoje ciljeve. Zamislite koliko ćete si biti zahvalni što ste ulagali trud i vrijeme kako biste sve to postigli. Što detaljnije to vizualizirate, to će Vam biti lakše krenuti raditi.

Muškarac i žena zajedno na laptopu pokušavaju otkriti rješenje za lijenost i odgađanje obaveza
Dvoje ljudi zajedno mogu postići puno više nego svatko za sebe.

Pronađite partnera u borbi protiv lijenosti

Uvijek će postojati dani u kojima nećete imati volje raditi na svojim ciljevima. Svatko se suoči s trenucima u kojima posumnja u smisao svega što radi. U tim trenucima izgubimo svu motiviranost koju smo možda još jučer imali.

Predvidite i očekujte te dane. Unaprijed si osigurajte pomoć kako biste lakše prošli taj period. Naviše će Vam pomoći da pronađete nekoga tko ima slične ili iste ciljeve kao i Vi. Tako ćete se moći međusobno motivirati i pomagati jedno drugome u teškim danima.

Jedno od pravila koje se ponavlja u raznim knjigama o uspjehu koje sam pročitao tijekom godina je da više osoba zajedno mogu postići znatno više nego svaka od tih osoba pojedinačno.

Olakšajte si postizanje svojih ciljeva. Pronađite prijatelja koji je motiviran i spreman za rad na promjenama u svom životu.

Zajednički pristupite postizanju ciljeva kao pravom projektu. Shvatite ga ozbiljno kao da ga radite za svojeg poslodavca.

Dogovorite se što morate raditi svaki tjedan. Ispišite konkretne ciljeve koje trebate postići do kraja tjedna. Pripazite da ti ciljevi budu realni i ostvarivi u periodu od tjedan dana.

Dogovorite i posljedice ako netko ne ispuni tjedni plan. Kada smo odgovorni sami sebi, vrlo je jednostavno zabušavati. Osigurajte se od zabušavanja tako što ćete biti međusobno odgovorni sa svojim prijateljem. Možete se, na primjer, dogovoriti da onaj koji ne ispuni dogovorene ciljeve drugome plaća ručak.

Lijenost ćete lakše pobijediti ako postizanje ciljeva podijelite na manje korake

Neovisno o tome što želite postići u životu i kakvu promjenu želite uvesti, cijeli taj proces možete raspodijeliti na male korake. Tako više nećete imati jedan ogroman pothvat ili jednu nepremostivu prepreku do svojeg cilja, nego male ciljeve i korake koje možete savladati jedan po jedan. Svi ti mali koraci će na kraju zajedno činiti jednu veliku pozitivnu promjenu.

Teško je kontinuirano i predano raditi na postizanju cilja ukoliko na to gledate kao na jedan ogroman i zahtjevan korak. Lakše ćete se motivirati na ispunavanje malih ciljeva koje možete ispuniti za nekoliko dana ili tjedana.

Bilo bi Vam korisno ako biste si kao jedan od manjih koraka odredili proučavanje korisne literature vezane uz ciljeve koje želite ostvariti. Možda su Vaši ciljevi slični kao oni koje sam ja već postigao. Na linku u nastavku proučite koje odgovore možete pronaći u mojoj digitalnoj knjizi:

KAKO DA SE TRGNETE IZ DOSADNE SVAKODNEVICE

Volio bih Vam pomoći da što prije postignete ciljeve koje ste si zadali. Ako imate određene poteškoće, svakako mi pošaljite PRIVATNU PORUKU pa ćemo zajedno probati pronaći rješenje.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.